Tα μανταρίνια είναι ένας καρπός γνωστός και αγαπητός σε όλους μας. Εύκολος να καταναλωθεί, με λεπτή φλούδα που αφαιρείτε εύκολα έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις μας. Κατάγεται από την Κίνα όπου η ιστορία του ανάγεται 3.000 χρόνια πριν. Στις μέρες μας παράγεται σε διάφορες χώρες ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η δική μας. Ποια είναι όμως τα διατροφικά του στοιχεία; Είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας; Ας δούμε λοιπόν την διατροφική αξία του μανταρινιού.
Διατροφική αξία του μανταρινιού
Τα μανταρίνια είναι πολύ πλούσια σε Βιταμίνη C, μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τον οργανισμό μας. Καταρχάς αποτελεί έναν από τους κυριότερους αντιοξειδωτικούς παράγοντες του οργανισμού. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού. Τέλος η παραπάνω βιταμίνη αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική.
Στη συνέχεια, τα μανταρίνια είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση, μέσω της μείωσης λιπιδίων του αίματος και συγκεκριμένα της χοληστερόλης.
Τέλος τα μανταρίνια περιέχουν αρκετές ποσότητες φλαβονοειδών ουσιών, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εμφανίζουν αντικαρκινικές, αντιγηραντικές ιδιότητες, μειώνουν την εμφάνιση φλεγμονών και εκφυλιστικών ασθενειών.
Διατροφικές πληροφορίες μανταρινιού
Στο παρακάτω πίνακα φαίνονται τα διατροφικά στοιχεία ενός μεγάλου (120g) μανταρινιού.
Διατροφική αξία μανταρινιού (120g) | Ποσότητα | % πρόσληψης* |
Θερμίδες (kcal) | 64 | |
Υδατάνθρακες (g) | 16 | |
Πρωτείνες (g) | 1 | |
Λιπίδια (g) | 0 | |
Φυτικές ίνες (g) | 2 | 9% |
Βιταμίνη C (mg) | 32,5 | 53% |
Βιταμίνη Α (UI) | 817 | 16% |
Ασβέστιο (mg) | 44,4 | 4% |
*Ποσοστό ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης βάση μία δίαιτα των 2000Kcal |
Διατροφική σύγκρισή μανταρινιού με το πορτοκάλι.
Συγκρίνουμε 100g ωμού μανταρινιού με 100g ωμού πορτοκαλιού και βλέπουμε τα εξής δεδομένα:
Μανταρίνι | Πορτοκάλι | |
Θερμίδες (kcal) | 53 | 47 |
Φυτικές ίνες (g) | 2 | 2 |
Βιταμίνη C (mg) | 26,7 | 53,2 |
Βιταμίνη Α (UI) | 681 | 22,5 |
Βλέπουμε ότι το μανταρίνι έχει ελαφρώς λιγότερες από το πορτοκάλι και λιγότερη Βιταμίνη C. Ωστόσο περιέχει τις ίδιες φυτικές ίνες και περισσότερη Βιταμίνη Α. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ισοπαλία!!
Καταναλώστε και τα δύο φρούτα, πάντα με μέτρο και σύνεση! Επιλέξτε τα όταν έρχεται η εποχή του και προσπαθήστε να έχετε το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή σας.