sssssssssssff8Tα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι μας περιμένουμε το γιορτινό τραπέζι με χαρά. Αρκετοί, όμως, προβληματίζονται για τα κιλά των γιορτών και σκέφτονται αν μπορούν να τα αποφύγουν, ενώ οι μαγείρισσες προβληματίζονται για το τι θα μαγειρέψουν. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να έχουμε στο γιορτινό μενού που θα μας βοηθήσει να κάνουμε παράλληλα καλύτερες επιλογές αλλά και να διατηρήσουμε βάρος μας.

 

Σαλάτα: Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι και ρόδι

Το ρόδι στο μυαλό όλων μας είναι συνυφασμένο με τις γιορτές και την καλοτυχία. Σπάμε ρόδι κάθε πρωτοχρονιά, ας το βάλουμε και στην διατροφή μας, και να κερδίσουμε τα θρεπτικά οφέλη που μας χαρίζει. Προτεινόμενη συνταγή η εξής:

Υλικά (για 8 άτομα)

  • 5 διαφορετικές σαλάτες (λάχανο κόκκινο, μαρούλι, σγουρή, ρόκα, λόλα)
  • 1 πορτοκάλι σε μικρά κυβάκια
  • 2 κ.σ. σουσάμι λευκό
  • 1 ½ ρόδι (τα σπόρια)

Σάλτσα

  • 1 ½ λεμόνι
  • Το χυμό ενός πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλες τις σαλάτες. Προσθέτουμε το πορτοκάλι, το σουσάμι και το ρόδι. Αναμειγνύουμε τα υλικά της σάλτσας με το χτυπητήρι του καφέ. Περιχύνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε.

 

Κυρίως γεύμα: Χοιρινό μπριζολίκι στο φούρνο

Ως μπριζολίκι χαρακτηρίζουμε το καρέ από τις μπριζόλες πριν τις διαχωρίσουμε. Αποτελεί ένα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό θέαμα για τα ελληνικά γιορτινά τραπέζια,  ενώ παράλληλα τρώγεται από όλους μας. Προτεινόμενη συνταγή η εξής:

Υλικά (για 8 άτομα)

  • 1 χοιρινό μπριζολίκι περίπου 4 κιλά
  • 2 καρότα
  • 2 μήλα
  • ½ Kg πατάτες baby
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ποτήρια χυμός μήλο
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Με ένα μαχαίρι κάνουμε τρύπες στο κρέας και βάζουμε σε διάφορα μέρη τις σκελίδες του σκόρδου. Αλατοπιπιπερώνουμε καλά. Το βάζουμε με μία γάστρα και ρίχνουμε το χυμό του μήλου ψήνουμε για 2 ώρες περίπου και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες με τη φλούδα, τα καρότα και τα μήλα σε κυβάκια. Ψήνουμε για άλλη μία ώρα και στο τέλος ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και γυρίζουμε από όλες τις πλευρές ώστε να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρουμε σε ξύλο κοπής ενιαίο.

 

Συνοδευτικό: Κους κους με σταφίδες

Τα λαχανικά μπορούν να συνοδεύσουν κάθε γεύμα, με χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο, αλλά τεράστια διατροφική αξία. Όση περισσότερη ποικιλία έχουμε, τόσο το καλύτερο καθώς το καθένα μας δίνει διαφορετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών.

Υλικά (για 8 άτομα)

  • 250 γραμμ. Κουσκούς
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
  • ½ φλιτζ. σταφίδες, ξανθές
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κουσκούς βάση τις οδηγίες τις συσκευασίας. Προς το τελείωμα ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα πρώτα με μια πετσέτα και μετά με το καπάκι για να απορροφηθεί η υγρασία για να γίνει σπυρωτό.