ssss88885s5Οι μέρες των Χριστουγέννων αποτελούν μέρες χαράς και τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Δυστυχώς, όμως, αυτές τις μέρες οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν, και κατά την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του φαγητού, με αποτέλεσμα να τελειώνουν οι γιορτές και εμείς να μένουμε με τα παραπανίσια κιλά των εορτών. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να έχουμε καλύτερο διατροφικό πλάνο και να μην πάρουμε κιλά; Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε για να διατηρήσουμε τα κιλά μας τις δύσκολες μέρες των γιορτών.

 

Συμβουλές για να μην πάρουμε βάρος στις γιορτές

  • Διατήρησε το διατροφικό σου πρόγραμμα. Αν κάθε μέρα συνηθίζουμε να ξυπνάμε και να παίρνουμε πρωινό, να έχουμε κάποια ενδιάμεσα γεύματα στη μέρα μας μην το αλλάξουμε στις μέρες των γιορτών.
  • Διατήρησε τη ποσότητα της καθημερινής σου διατροφής. Τα γεύματα μας πέρα από το εορταστικό τραπέζι πρέπει να είναι πάνω κάτω στην ίδια ποιότητα και ποσότητα με τη καθημερινότητα μας. Δηλαδή αν κάθε πρωί πίνουμε γάλα με δημητριακά, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τα Χριστούγεννα. Αν για παράδειγμα θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα δημητριακά μας με βασιλόπιτα μπορούμε αρκεί να γίνει με ένα ελεγχόμενο κομμάτι.
  • Μην πας νηστικός στο γιορτινό τραπέζι. Όταν πάμε το γιορτινό τραπέζι φροντίζουμε να μην πάμε νηστικοί, και από λιγούρα καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που θα τρώγαμε κανονικά.
  • Ξεκίνα από τη σαλάτα. Στο γιορτινό τραπέζι αρχίζουμε πάντα να τρώμε από τη σαλάτα. Τα λαχανικά είναι αυτά που θα μας φέρουν το κορεσμό και θα καταλάβουμε ότι χορτάσαμε.
  • Ακολούθα τον κανόνα των τετάρτων. Για να γεμίσουμε το πιάτο μας ακολουθούμε πάντα το κανόνα των τετάρτων, δηλαδή η αναλογία φαγητού να είναι ½ πιάτο σαλάτα, ¼ κρέας ή ψάρι (πρωτεΐνη) και ¼ το συνοδευτικό όπως μακαρόνια, ρύζι, ψωμί κ.τ.λ. (αμυλούχο τρόφιμο).
  • Απέφυγε τα τηγανητά. Προτιμούμε ψητά ή βραστά τρόφιμα και αποφεύγουμε τα τηγανητά.
  • Προσοχή στα γλυκά. Για την κατανάλωση γλυκών τώρα μείνετε στην μία μερίδα γλυκού την ημέρα.
  • Αλκοόλ με μέτρο. Όσο αναφορά το αλκοόλ καταναλώστε το με μέτρο. Η συνιστώμενη δοσολογία αντιστοιχεί σε 1 μερίδα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.(1 μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 175ml κρασί, 330ml μπύρα, 30ml ουίσκι, βότκα, τσίπουρο κ.τ.λ.)
  • Όχι στις υπερβολές. Φροντίστε να παραβρίσκεστε μονό σε ένα γιορτινό τραπέζι την ημέρα, δηλαδή μην πάτε και το μεσημέρι και το βράδυ. Σε περίπτωση που είναι ανάγκη φροντίστε στο ένα να φάτε πολύ ελαφρά όπως σαλάτα και λίγο ψητό κρέας.
  • Επέλεξε με σύνεση από τον μπουφέ. Σε περίπτωση εκεί που πάτε έχει μπουφέ δείτε προσεκτικά τι προσφέρεται πριν βάλετε οτιδήποτε στο πιάτο σας. Επιλέξτε αυτά που πραγματικά σας αρέσουν αντί να δοκιμάσετε λίγο από όλα. Επισκεφτείτε το μπουφέ μόνο μια φορά.