dfgd47fΤο φθινόπωρο φτάνει στα μέσα του και μαζί με τα πρώτα κρύα μας έφερε και τα νόστιμα εποχιακά φρούτα και λαχανικά του. Από τα φρούτα πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα ακτινίδια, κυδώνια, ρόδια, αχλάδια, μήλα, μανταρίνια, και πορτοκάλια, ενώ στα λαχανικά κυριαρχούν το καρότο, η κολοκύθα, το κουνουπίδι & μπρόκολο, το λάχανο, σπανάκι, πράσο, σέσκουλο, το παντζάρι, μαρούλι και τα ραδίκια. Όλα ξεχωρίζουν για το δικό τους λόγο και έχουν την δική τους ιδιαίτερη νοστιμιά. Έτσι λοιπόν αξιοποιήστε τα φρέσκα δώρα που μας δίνει η φύση για το φθινόπωρο αξιοποιώντας τις ξεχωριστές συνταγές που μας παρέχει η ελληνική κληρονομιά. Ας δούμε λοιπόν 7 μοναδικές φθινοπωρινές συνταγές να βάλετε στο πιάτο σας.

 

Σαλάτα με βραστό μπρόκολο και κουνουπίδι

Η κλασσική σαλάτα του φθινοπώρου, που δε λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και τέλος φυτικές ίνες.  Σερβίρετε με μπόλικο λεμόνι ή και ακόμη απολαύστε τα βραστά λαχανικά ως σνακ στα ενδιάμεσα σας γεύματα.

Σπανακόπιτα

Αγαπημένη πίτα μικρών και μεγάλων και χαρακτηριστικό φαγητό κάθε ελληνίδας γιαγιάς. Η σπανακόπιτα αποτελεί έναν από τους πιο εύκολους τρόπους να εισάγουμε το σπανάκι στη διατροφή των παιδιών μας. Το σπανάκι, ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά παρέχει στον οργανισμό μας βιταμίνη Α και Κ, μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος και σιδήρου, βιταμίνης C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μπορούμε να την καταναλώσουμε ως πρωινό ή σνακ, αλλά και ως κυρίως γεύμα ή κέρασμα σε επίσημες περιστάσεις.

Κρέας μαγειρευτό στη κατσαρόλα με πράσο

Ένα κατεξοχήν παραδοσιακό χειμωνιάτικο φαγητό το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί και με φρούτα εποχής όπως δαμάσκηνα και να συνδυάσει ταυτόχρονα μια πιο μοντέρνα νότα με τα οφέλη του φρούτου. Τα πράσα, που συγγενεύουν με τα κρεμμύδια, αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών στη διατροφή μας. Επιπλέον εμφανίζουν αντιβακτηριδιακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση και θωρακίζουν τον οργανισμό μας στις εποχιακές λοιμώξεις.

Ψητά κυδώνια

Ένα από τα πιο νόστιμα επιδόρπια της ελληνικής κουζίνας που βασίζεται σε φρούτο εποχής. Τα κυδώνια σε γενικές γραμμές από τα πιο δύσκολα  φρούτα να καταναλωθούν ωμά πολλές φορές παραμελούνται από τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν μπορούμε να συνδυάσουμε και την απόλαυση του γλυκού και να εκμεταλλευτούμε τα θρεπτικά οφέλη του φρούτου. Και ποια είναι αυτά; Βιταμίνη C και Α, φυτικές ίνες αλλά και φώσφορο και σίδηρο!